Clomid

Clomid

Clomid-lääke sisältää klomifeeniä eli klomifeenisitraattia. Kyseessä on antiestrogeeninen, steroideihin kuulumaton lääkeaine, jota käytetään lääketieteessä sekä miesten, että naisten hedelmällisyyshoidoissa. Naisen hedelmällisyyttä hoidettaessa klomifeenilla pyritään saamaan aikaan munasolun irtoaminen. Klomifeeni saa aivolisäkkeen vapauttamaan ovulaatiota stimuloivia hormoneja. Lääkettä annostellaan hoidon aikana viiden päivän ajan kuukautiskierron oikeassa vaiheessa. Miehillä klomifeenin toiminta hedelmällisyyden parantamisessa perustuu sen kykyyn kiihdyttää testosteronin eritystä. Näin voidaan pyrkiä lisäämään siemennesteen siittiöiden määrää. Klomifeeniä voidaan käyttää myös tässä luettelemattomia tarkoituksia varten, sillä klomifeeni on rikoslain mukaan dopingaine.

Käyttöohje

Älä käytä Clomid-lääkettä ollessasi jo raskaana. Clomid-lääkettä ei myöskään tulisi käyttää, jos sinulla on maksasairaus, epätavallista vaginan verenvuotoa, lisämunuais- tai kilpirauhasongelmia, tai muu, munasarjojen monirakkulaoireyhtymään liittymätön munasarjan kysta. Varmistaaksesi käytön turvallisuuden, kerro hoitavalle lääkärillesi, jos sinulla on ollut endometrioosi tai leiomyooma. Lääkettä tulee käyttää ainoastaan asiantuntevan lääkärin valvomana. Käytä lääkettä aina tarkoin lääkärisi antamien ohjeiden mukaisesti. Noudata reseptissä annettuja ohjeita. Lääkäri varmistaa tilaasi seuraamalla, että Clomid-lääkkeen käyttösi on turvallista. Ovuloit todennäköisimmin 5-10 päivän kuluessa Clomid-lääkkeen ottamisesta. Sukupuoliyhdyntöjen tulisi tällöin olla säännöllisiä, parantaaksesi näin mahdollisuuttasi tulla raskaaksi. Lääkäri voi tarkkailla kehonlämpöäsi voidakseen sen avulla määrittää ovulaation tapahtuma-ajan. Clomid-lääkettä ei useimmiten tulisi käyttää kolmea kertaa useammin.

Ennen jokaista hoitokertaa tulisi suorittaa lantion tutkimus, ja potilaan tulisi pysytellä hoitosuhteessa koko lääkkeen käyttöajan.

Klomifeenin mahdollista erittymistä äidinmaitoon ei tunneta. Lääke voi estää maidon erittymistä ja vaikeutta siten imetystä. Varovaisuuden noudattamista suositellaan.

Lääke tulee säilyttää huoneenlämmössä, kuumalta, kostealta ja valolta suojattuna. Pidä lääkkeet aina lasten ulottumattomilla, äläkä koskaan jaa sinulle määrättyjä lääkkeitä toisten kanssa.

Mahdolliset sivuvaikutukset

Käytettäessä klomifeenia hoidollisina annoksina, haittavaikutuksia voidaan todeta noin 10-20 % potilaista. Clomid-lääke voi aiheuttaa näön hämärtymistä. Noudata erityistä varovaisuutta ajaessasi kulkuneuvoa, tai suorittaessasi tarkkaavaisuutta ja hyvää näkökykyä vaativia tehtäviä. Jos huomaat saavasi allergisen reaktion käyttäessäsi Clomid-lääkettä, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Allergian oireita voivat olla nokkosihottuma, hengitysvaikeudet, kasvojen, huulten, kielen tai nielun turpoaminen. Joillekin tätä lääkettä käyttäville naisille voi kehittyä vakava munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS), erityisesti ensimmäisen hoitokerran yhteydessä.

Jos sinulla on seuraavia kyseisen syndrooman oireita, ota välittömästi yhteyttä lääkäriisi: mahakivut, turvotus, pahoinvointi, oksentaminen, ripuli, nopea painonnousu, virtsaamattomuus, tai kipu hengitettäessä, sykkeen kohomainen ja hengästyminen. Lopeta klomifeenin käyttö, ja ota yhteyttä lääkäriisi, jos sinulla on seuraavia oireita: lantiokivut tai paineen tunne, näköongelmat, silmien valoherkkyys tai voimakas verenvuoto vaginasta. Tässä ei olla esitetty kattavaa sivuvaikutusten luetteloa. Ota yhteyttä lääkäriisi saadaksesi lisätietoja sivuvaikutuksista.

Lääkkeiden yhteisvaikutukset

Muut käsikauppatavarana ja reseptilääkkeinä myytävät lääkkeet sekä yrttituotteet voivat mahdollisesti yhteisvaikuttaa Clomid-lääkkeen kanssa. Ilmoita aina terveydenhuollon henkilökunnalle kaikista aiemmin ja tällä hetkellä käyttämistäsi lääkkeistä.

Annoksen unohtaminen

Jos olet unohtanut ottaa Clomid-lääkkeesi, ota yhteyttä lääkäriisi.

Yliannostus

Yliannostuksen tapahduttua, ota yhteyttä terveydenhuoltoon, tai myrkytyskeskukseen 24 t / vrk numeroon 09 471 977 tai 09 4711 (vaihde).