Zithromax

Zithromax

Antibiootit ovat viimeisten sadan vuoden aikana pelastaneet miljoonia ihmishenkiä, ja parantaneet siten perustavanlaatuisesti elämisen tasoa. Valitettavasti aikoinaan kehitetyt antibiootit ovat ajan kuluessa menettäneet tehoaan mikrobien kehitettyä erilaisia vastakeinoja niiden parantavan vaikutuksen estämiseksi. Tämän takia on ensisijaisen tärkeää kehittää uusia antibiootteja, ja yksi näistä uusista, puolisynteettisesti erytromysiinistä johdetuista makrolidiryhmän antibiooteista on Zithromax-lääkkeen sisältämä atsitromysiini.

Tietoja Zithromax-lääkkeestä

Zithromax-lääkettä voidaan käyttää monien eri bakteerien aiheuttamien infektiotautien hoitoon. Kyseessä on laajakirjoinen antibiootti, joka imeytyy tehokkaasti ihmisen kudoksiin. Virusten aiheuttamia tauteja, kuten tavallista nuhaa tai flunssaa ei voida hoitaa antibiooteilla. Esimerkkeinä hoidettavista taudeista voidaan mainita iho- ja hengitystieinfektioiden hoito, sukupuolitaudit (pois lukien kuppa ja tippuri) ja korvatulehdukset. Eri sairauksien kohdalla määrätty lääkkeen annoskoko voi vaihdella. Suositeltu annoskoko esimerkiksi virtaputken- ja kohdunkaulan tulehduksen hoidossa on yksittäinen 1 000 mg annos. Zithromax-lääkkeen voi ottaa ruokailun yhteydessä tai muulloin.

Käyttöohje

Nautittaessa Zithromax-lääkettä nestemäisenä liuoksena, lääkettä tulee ravistaa huolellisesti juuri ennen sen mittaamista. Jos käytössäsi ei ole lääkkeen määrän mittaamisen soveltuvia välineitä, ota yhteyttä apteekkiin. Lääkettä tulee käyttää lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Noudata kaikkia reseptissä annettuja ohjeita. Lääkettä ei tule nauttia suositeltua annoskokoa suurempaa määrää, eikä lääkkeen nauttimista tule jatkaa määrättyä pidempään. Käytä kuitenkin lääkettä koko määrätyn ajan. Säilytä lääkettä huoneenlämmössä, viileässä ja kuivassa paikassa. Hävitä mahdollisesti käyttämättä jäänyt lääke 10 päivän kuluessa toimittamalla se apteekkiin.

 Älä käytä Zithromax-lääkettä ottaessasi alumiineja tai magnesiumia sisältäviä antasideja eli happoa neutraloivia aineita kahta tuntia ennen tai jälkeen lääkkeen nuttimisesta. Nämä antasidit voivat yhtä aikaa nautittuna heikentää Zithromax-lääkkeen tehoa. Vältä lääkettä käyttäessäsi auringonvalolle altistumista tai solariumin käyttöä. Käytä ulkotiloissa oleskellessasi auringolta suojaavia vaatteita ja aurinkovoidetta (SPF 30 tai korkeampi).

Mahdolliset sivuvaikutukset

Ennen Zithromax-lääkkeen käyttöä sinun tulee varmistaa, että et ole allerginen lääkkeelle, ja että sinulla ei ole aiemmin esiintynyt Zithromax-lääkkeen aiheuttamaa maksasairautta tai keltatautisuutta, etkä ole allerginen vastaavan tyyppisille lääkkeille, joita ovat klaritromysiini, erytromysiini ja telitromysiini. Mainitse lääkärille edellä mainittujen lisäksi, jos sinulla on koskaan esiintynyt rytmihäiriöitä, poikkeamia veren kaliumtasossa, munuaissairauksia, Myasthenia gravis, tai jos suvussasi esiintyy pitkää QT -oireyhtymää. Zithromax-lääkkeen uskotaan olevan sikiölle harmiton, mutta kerro lääkärille mahdollisesta tai suunnittelemastasi raskaudesta. Lääkkeen mahdollista kulkeutumista äidinmaitoon ei tunneta.

Atsitromysiinin mahdollisesti aiheuttamia sivuvaikutuksia voivat olla ripuli ja ulosteen löysyys, sekä harvemmin esiintyvät iho-oireet, kuten rakkulat, kovettumat, ärsytys, kutina tai ihon punoittaminen. Muita epätavallisempia oireita ovat kuume ja turvotus, sekä harvinaisempina oireina joskus esiintyvät maha- ja rintakivut, yleinen pahoinvointi, verinen virtsa tai uloste, päänsärky, ilmavaivat, nenän tukkoisuus ja vastaavat oireet.

Lääkkeiden yhteisvaikutukset

Ilmoita aina lääkärillä käydessäsi tällä hetkellä tai aiemmin käyttämistäsi muista lääkkeistä, erityisesti jos olet käyttänyt verenohennuslääkkeitä tai nelfinaviiria.

Annoksen unohtaminen

Ota unohtunut annos heti, kun huomaat asian. Mikäli on jo seuraavan annoksesi ottamisaika, jätä unohtunut annos ottamatta. Älä korvaa unohtunutta annosta lisäämällä seuraavan annoksen kokoa.

Yliannostus

Yliannostuksen tapahduttua, ota yhteyttä terveydenhuoltoon, tai myrkytyskeskukseen 24 t / vrk numeroon 09 471 977 tai 09 4711 (vaihde).